Efter en emotionellt våldsam relation
Så... Du har överlevt. Du har tagit dig ur relationen. Du är stark. Det kan kännas tomt just nu. Det kan vara så att du inte orkar vara bland människor på ett tag, och det är okej. Ta den tid du behöver för att sörja allt. Sörj allt som är förlorat, all din tid, all din kärlek som rann ut i sanden. Det är inte rättvist. Du har rätt att vara arg... Förbannad helt enkelt. Alla känslor du känner har du rätt till. Det du upplevt ska ingen behöva uppleva. Så ta dig tiden att ta hand om dig själv. Du är inte skyldig någon en förklaring. Du är endast skyldig dig själv den omtanke och omhändertagande din partner nekat dig. Du är äntligen huvudkaraktären i ditt eget liv.
När du känner dig redo, är det dags att komma tillbaka. Denna del är för dig som känner dig redo att gå vidare. Redo att växa från askan. Använd gärna dessa tips i kombination med terapi eller samtal på en instans eller organisation för våldsutsatta.
Utvärdera skadan
Det kan vara bra att kunna sätta ord på det du varit med om. Ett skrivblock som du håller nära dig under denna tid kan vara en räddare i nöden. Använd dig av Makt och Kontroll-hjulet för att identifiera vilka slags våld du varit med om.
Klicka på bilden för att ta fram PDF
Skriv gärna ned dem och tänk på om du har andra erfarenheter av våld än de exempel som finns i hjulet. Skriv gärna ned dessa också. Läs igenom vad du skrivit. Påminn dig själv om att du inte inbillar dig.
Nu är det dags att gå igenom vad dessa händelser och trauman har orsakat dig emotionellt, fysiskt, ekonomiskt med mera. Kom ihåg att ta din tid. Är detta för jobbigt idag så finns alltid en morgondag. Din väg till emotionell hälsa och tillväxt har ingen tidsram. Var dag kommer med nya möjligheter.
Som exempel kan sexuellt våld orsaka att du inte känner att du kan njuta av sex igen, eller inte kan lita på en ny partner. Ett annat exempel kan vara om du varit utsatt för ekonomiskt våld och nu är i skuld. Skriv ned allt du kommer på.
Processen kan ta rätt lång tid och är ofta väldigt emotionellt dränerande. Det är viktigt att du ger dig tid att känna och att sörja. Utan känslorna kan det lätt bli att du fastnar i det logiska och glömmer bort att känna efter. Det leder till att du inte bearbetar dina känslor på ett produktivt sätt utan kan resultera i ångest, ångestattacker och depression. Processen är jobbig och svår, låt den vara det. Processen görs bäst samtidigt som du går i terapi och får verktyg att kunna hantera känslorna som kommer upp.
Utveckla en plan
Nu när du har allting sorterat kan det vara bra att göra en plan för hur du ska kunna återhämta dig. Fokusera på en del åt gången, börja med det mest brådskande. Nedan kommer lite tips på hur du kan bearbeta vissa av dina trauman. Det är dock att föredra att du är i terapi eller samtal under denna process.
Emotionellt och psykiskt våld
Emotionellt och psykiskt våld kan påverka en individ hela livet eftersom det skär genom hela ens väsen, in till din kärna som person. Både fysiskt och sexuellt våld förekommer sällan utan denna sorts våld. Däremot kan en utövare hålla sig till emotionellt och psykiskt våld då de lättare kommer undan med det eftersom det ofta står ord mot ord. Det är ett slags våld som kan ligger under ytan och är i många fall svår att sätta fingret på. Du kan känna att de är du som är problemet. Att du inte kan göra något rätt hur mycket du än försöker. Att du är överkänslig och kanske till och med galen. Du kan i de grövsta fallen vara så manipulerad och emotionellt sönderriven att du tappat känslan för vem du är som individ utan utövaren.
När du kommer ut ur förhållandet är det vanligt att du känner dig vilsen. Det är ett enormt tomrum utövaren lämnar efter sig. Ert förhållande bestod inte enbart av trauman, utan också kärlek. Det fanns mycket kyla i ert förhållande, men också värme, och den värmen kan kännas svår att leva utan. Det är naturligt att sakna värmen och passionen. Det var i denna värme som din utövare gav dig moroten att stanna kvar i förhållandet. Ofta kan det kännas svårt att leva utan deras ömhet och bekräftelse, som du blev överöst med under början av förhållandet, och mellan de emotionellt våldsamma handlingarna.
Klicka på bilden för att ta fram PDF
Det är också vanligt att du efter uppbrottet känner en lättnad och frihet. Som att en tyngd har lyfts från dina axlar. Det kan upplevas som en eufori som kan hålla i veckor, månader eller år. Det är dock vanligt att efter en viss tid börja få tillbakablickar och insikter om det som legat förträngt inom dig. Dessa uppenbarelser kan göra så pass ont emotionellt att du, en lång tid efter uppbrottet, behöver stöd och hjälp med dina minnen och känslor.
Traumat skapat av denna sorts våld kan influera flera olika aspekter av din identitet, självkänsla, koppling till egna känslor, anknytning till andra, ångest och depression med mera. Dessa är symptom på det djupa trauma du utsatts för. När det kommer till denna sorts trauman är terapi ett bra steg. Terapi, gruppterapi och mindfulness är alla steg som du kan ta för att hela dig själv från dessa trauman. Det är också under senare delen av denna process du börjar sätta upp och upprätthålla gränser gentemot din omgivning. Gränser kan vara något som du lärt dig är oväsentliga, men för din emotionella hälsa är det gränserna som kommer att hålla dig säker och hjälpa dig skapa ett socialt liv där du frodas. Gränser är ett bra sätt för dig att sålla ut de negativa personerna i ditt liv från de positiva. En negativ person kommer inte att acceptera dina gränser och bli arg eller självmant försvinna ur ditt liv. Positiva personer respekterar dina gränser och arbetar med dig för att ha en bra relation.
Efter sexuellt våld
Sexuellt våld är till en hög grad emotionellt, psykiskt och fysiskt. Dess unika komposition gör att det sexuella våldet kan ha en enorm påverkan på dig som individ och ditt liv i helhet. Är du utsatt för denna sorts våld är det ytterst troligt att du fått utstå emotionellt och psykiskt våld av utövaren. Din sexualitet är djupt rotat i dig. Därför är sexuellt våld inte bara en attack på din fysiska kropp, utan även dig som person. Det kan skapa djupa trauman som du bäst bearbetar med en psykolog som har erfarenhet av trauma och sexologi. Men det finns saker du kan göra hemma redan nu för att återta din sexualitet. Vi berättar om det lite längre ned i texten.
Dissociation är ett vanligt problem som överlevare från sexuellt våld lever med. Det kan vara så att du märker att du som person inte är kvar i din kropp under sexuella akter. Det kan triggas av en lukt, en rörelse, en position eller att någon åtrår dig, med mera. Det finns tre olika basinstinkter när vi känner oss hotade: Springa, slåss, frysa och vara till lags för utövaren. Majoriteten som utsatts för sexuellt våld hamnar i frysläge eller att vara till lags. Frysläge är dissociation. Ditt sinne försöker skydda dig genom att ta dig utanför din fysiska kropp. Ditt sinne har lärt sig att din kropp inte är en trygg plats att vara. Det här kan göra det svårt för dig i sexuella sammanhang då det finns saker som triggar dig in i en dissociativ episod. Att vara till lags är en instinkt där du använder din förmåga att kompromissa och ge vika för din partners behov för att undgå konflikt. Detta gör att du spelar med och gör det som du tror krävs av dig. Denna instinkt kan leda till att du knyter starka emotionella band till utövaren då du använder din empati och omhändertagande för att förstå dem och lista ut deras behov.
Det kan vara bra att berätta för framtida personer du är intresserad av om din bakgrund. Att backa bandet till där du är bekväm i intima och sexuella relationer. Där du kan bygga tilliten för personen och dig själv. Där du känner att du har kontroll. Du kan säga innan ni sätter igång hur långt du vill gå. Om du bara vill kramas. Om du bara vill kyssas. Om du vill ha sex men på ett visst sätt. Om du vill undvika vissa positioner. Lägg över lite av ansvaret på din partner att kommunicera med dig under tiden om du själv inte kan ta ansvaret eftersom du hamnar i frysläge eller genom att vara till lags. Din partner kan då hjälpa dig genom att fråga om hur du mår, hur det känns, vad du vill göra härnäst, med mera. Märker hen att du inte riktigt är med, så kan hen backa några steg även om du inte verbalt uttryckt det om ni pratat om det innan. Så om ni till exempel har penetrativt sex kan hen backa till att kramas. Ge dig tid att komma tillbaka och/eller känna efter. Det kan vara bra för dig att ha en person du gillar och litar på som du jobbar på detta med. Det kan vara svårt att lita på personer du inte känner att ställa upp och ta det du berättar seriöst. Vänta gärna med sex till du hittat en person du litar på. Risken om du inte gör det är att du hamnar i destruktiva sammanhang där du om-traumatiserar dig själv.
Det kan också utvecklas ett självhat mot din kropp och/eller dig själv. Det kan visa sig i att du känner ett äckel för din kropp, ditt sinne och för din sexualitet. Vissa utsätter sig för om-traumatisering genom riskfyllda sexuella handlingar i ett försök att motbevisa deras känslor kring traumat och sig själva. Andra försöker medvetet eller omedvetet göra sig oattraktiva. De kan äta upp sig. Sluta ta hand om sin hygien. Bära pösiga kläder som döljer deras kropp i ett försök att gömma sig. Därför är det viktigt att du arbetar med din självkänsla. Ta en paus i ditt agerande. Fokusera på dig själv. Skäm bort dig själv. Ta hand om dig.
Det kan vara bra att ta ett bad. Känn på din kropp. Känn hur mjuk din hy är. Titta på dig i spegeln. Ge dig själv komplimanger. Hitta vad du tycker är vackert med dig själv. Bygg upp din kärlek till dig själv.
Du kan skriva saker som är bra med dig själv och tejpa fast på din spegel. Läs dessa saker varje morgon och kväll samtidigt som du tittar på dig själv. Klä dig i kläder som känns bra. Unna dig själv saker som får dig att känna dig vacker. Som får dig att må bra i kropp och själ. Omge dig med människor som stöttar dig i din resa och gör dig av med negativa människor.
Det kommer att ta tid. Det kommer att vara jobbigt. Du är en överlevare som kommer att vända dessa trauman till styrka.
Complex PTSD
Du har säkert hört om PTSD(post traumatiskt stressyndrom). Det inträffar efter en traumatisk händelse så som en bilolycka, naturkatastrof med mera. Men i många fall är våld i nära relationer upprepat i dagar, månader eller år. Och varje trauma i relationen är inte den andra lik. Därför är det väldigt svårt att sätta fingret på vad som orsakat posttraumatisk stress-syndrom hos en överlevare av våld i nära relationer eller annat trauma i andra utdragna situationer så som koncentrationsläger, prostitution med mera. Dessutom visar personer som lider av complex posttraumatisk stressyndrom ytterligare symptom än bara PTSD. Dessa kan vara förändringar i självkännedom och självbild. Complex PTSD används idag inte i den svenska psykiatrin som diagnos men fall med utdraget och upprepande våld får en speciell hantering och behandling i terapi. Troligtvis ska diagnosen introduceras år 2020.
Några symptom på C-PTSD utöver PTSDs symptom:
-
Känslomässig dysreglering: Kan innefatta en känsla av tomhet, ledsamhet, självmordstankar, explosiv ilska eller problematik att uttrycka känslor alls.
-
Komprimerad självmedvetenhet: Den utsatta kan förtränga och glömma de traumatiska händelserna, återuppleva händelserna, dissociativa episoder
-
Självbild Inlärd hjälplöshet: skam och skuld, stigma, en känsla av att vara helt annorlunda än andra
-
Vriden bild av utövaren: Glorifiering av utövaren, maniskt beroende av förhållandet till utövaren, fanatiskt behov av hämnd
-
Anknytning till andra: Isolera sig själv från andra, misstro, återkommande sökande efter någon som kan rädda en(a knight in shinning armour”- räddaren i nöden)
-
Ens egen betydelse: Förlorad tro och/eller en känsla av hopplöshet och förtvivlan. Vad är det för mening med allt?